יום שלישי, 7 באפריל 2009

פוסט 1- רופא מומחה

שלום,

שמה העברי של המחלה היא 'כרסת' , או בשמה הלועזי 'צליאק' ,ומקורו במילה היוונית קוליאקוס, שפירושה "של הבטן" – כאבים של הבטן.


השם העברי שם דגש על אחד מתסמיניה הנדירים דווקא של המחלה בצורתה הקלאסית והוא בטן
נפוחה, בעיקר אצל ילדים.

הראשון שתיאר את המחלה וטבע את שמה היה הרופא היווני
הקדום גלן (Galen).
המחלה תוארה באופן מפורט יותר, תחת אותו שם, על ידי ה
רופא הבריטי סמואל גי, שאף המליץ על דיאטה נטולת עמילן בתור התרופה היחידה למחלה.


בשנת 1950
מצא סטודנט הולנדי לרפואת ילדים בשם ווילם דיקה שהגורם הספציפי ממנו יש להימנע הוא קמח העשוי מדגנים מסוימים. המניע למחקרו היה ילדים חולי כרסת שבמהלך מלחמת העולם השנייה לא טעמו לחם ושאר מוצרי חיטה, וגילו דווקא שיפור בריאותי מבחינת תסמיני המחלה.

מחקרו נתמך במחקר מקביל בבריטניה, שהראה כי העמילן וחומרים נוספים בקמח אינם מזיקים כשלעצמם, אלא רק הגלוטן.
במהלך
שנות ה-60 גילו מספר חוקרים בארצות הברית את הביופסיה של המעי הדק כאמצעי אבחון ראשי למחלה, עד היום הזה.

ד"ר דני- הרופא המומחה

תגובה 1: